Nieuws

29 maart 2022 - Herstel stormschade

De zware storm van februari heeft schade veroorzaakt aan de kap van de molen. Het gevlucht stond in de richting van de wind, hetgeen nodig is vanwege de veiligheid. Maar door de zware windstoten is er heel wat riet van de kap afgewaaid. En er zijn zelfs gaten in de bedekking gekomen. Gelukkig is onze molen verzekerd tegen stormschade. Door de snelle reactie van de verzekering hebben we molenmakersbedrijf Groot Wesseldijk kunnen vragen de reparatie van de kap uit te voeren. Deze week zijn de rietdekkers daarmee bezig met behulp van een grote hoogwerker.
 

19 september 2021 - Restauratie afgesloten met gezellig feestje

Zondag 19 september 2021 was er een feestelijke bijeenkomst in en bij de molen ter afsluiting van de restauratie. Het was een mooie dag en het feestvarken (de molen zelf) stond er stralend bij. Een buurtgenoot stelde een vlaggetjeslint beschikbaar waarmee de molen versierd was. We hadden geluk met een prima windje uit het oosten zodat de draaiende molen in de feeststand prachtig zichtbaar was vanaf de dijk en het erf. Na ontvangst was er koffie-thee en speciale gebakjes met een artistiek geschilderde afbeelding van de molen.

Het hele gezelschap van ca. 70 personen paste net in de molen voor het centrale programma. Molenaar Kees heette iedereen hartelijk welkom en toen kregen we direct de premiere van de film die Edwin Achterhoek maakte vanuit zijn drone. Schitterende beelden van molen De Vlijt en de omgeving. Vervolgens werden we gefeliciteerd door Nicole Bakker (directeur van Vereniging Hollandsche Molen) en zij vertelde over het Molenfonds. Wim blikte met wat persoonlijke dingen terug op de afgelopen periode, en presenteerde toen het gemaakte boek. Het officiele, eerste exemplaar werd door molenaar Gerrit overhandigd aan Arsène de Badts. Hij werd daarmee bedankt en geeerd voor 30 jaar zorg voor molen De Vlijt. Klik hier voor meer info over het boek + bestellen.

Iedereen toog weer naar buiten voor een drankje en een hapje. Een flink aantal mensen keek bovenin de molen onder begeleiding van Gerrit. We kregen een heel mooi muzikaal intermezzo door de 'Marler wasvrouwen' met het lied 'Mensen van Klei'. Bekijk hier foto's en filmpje van de wasvrouwen. De rest van de bijeenkomst was een gezellig samenzijn op het erf voor de molen. Iedereen kon weer huiswaarts met een exemplaar van het nieuwe boek: molen De Vlijt, een sieraad aan de IJssel.

6 augustus 2021 - Schoonmaak staart en schoren

Door de fa. Dros uit Apeldoorn is vandaag een schoonmaakbeurt uitgevoerd. De staart en de schoren zijn zo goed mogelijk ontdaan van vuil en mos. Het hekwerk van de stelling was de afgelopen tijd al schoongemaakt door Kees en Marjan. Zo komt de molen er netjes bij te staan voor de feestelijke bijeenkomst op 19 september, waarmee we officieel het restauratieproject afsluiten.

16 juli 2021 - Herinneringsplaatje op zitbank

Op de dit voorjaar geplaatste zitbank aan de dijk is een plaatje geschroefd ter herinnering aan 3 generaties Kelderman.

30 mei 2021

De ooievaars bij de molen brengen dit jaar 3 jongen groot. Minder droog dan voorgaande jaren dus meer voedsel. Ze lijken voorspoedig te groeien!

Ooievaars op 30 mei 2021
30 april 2021 - Informatiepaneel en bankje geplaatst

Vandaag zijn een informatiepaneel en een zitbank geplaatst aan de dijk. Het paneel vertelt over geschiedenis en achtergronden van molen De Vlijt. Ook staat er een door molenaar Gerrit bewerkte tekening op met een doorsnede van de molen en uitleg bij de belangrijkste onderdelen. Het bord is vooral gericht op fietsers die even stoppen om bij de molen (en/of de ooievaars) te kijken. Met dank aan de Provincie Overijssel voor de financiering van het informatiepaneel, en de gemeente Olst-Wijhe voor het leveren van de zitbank en het plaatsen. Laten we hopen dat veel passanten (en Keuterhoekers?) genieten van het mooie uitzicht!

Klik hier om het informatiepaneel te bekijken

31 maart 2021 - Restauratie afgerond

Begin dit jaar hebben de molenmakers nog wat laatste dingen afgerond en alles rondom de molen is opgeruimd. De restauratie is klaar! Het is een mooi project geweest. Technisch is het werk geslaagd en de kosten zijn binnen de begroting gebleven. Door alle georganiseerde akties én met heel veel dank aan de financiers en sponsoren kon de restauratie uitgevoerd worden.

19 januari 2021 - Ruim 100.000 omwentelingen in 2020

Molenaars Kees en Gerrit hebben de zogenaamde 'draaibalans' opgemaakt over het jaar 2020: molen de Vlijt heeft 102.854 omwentelingen gemaakt in 43 draaidagen!

Onderstaand een trotse Kees, gefotografeerd door Rob Voss voor een artikel in de Stentor.

Foto: Rob Voss (artikel De Stentor 17 januari 2021)
29 december 2020 - Fotoverslag van de restauratie

Op 18 december zijn de molenmakers voorlopig voor het laatst geweest. Ze hebben nog twee raampjes geplaatst en opgeruimd. Het groot onderhoud van het onderachtkant is klaar! Volgend jaar komen ze nog een keer terug voor wat afrondend werk aan de weegplanken en het deurkozijn op de stelling.

Klik op onderstaande bijlage om het fotoverslag te bekijken (pdf 44 MB)

7 december 2020 - Molenschuur wordt gerenoveerd

De stenen schuur achter de molen wordt momenteel gerenoveerd door Derek Remmerts uit Wapenveld. De kapconstructie is geheel vervangen waarna de oude pannen weer zijn teruggelegd. Er zijn nieuwe daklijsten en zinken goten gemonteerd. Het deurkozijn is vervangen en de deuren worden hersteld. Letterlijk en figuurlijk staat deze schuur los van de molen. Financiering van deze renovatie is mogelijk gemaakt door subsidie via 'Het verhaal van Overijssel' van de provincie Overijssel.

2 oktober 2020 - Restauratie in volle gang

Molenmaker Groot Wesseldijk is volop bezig met de restauratie. Slechte planken en rotte stukken worden verwijderd. Nieuwe planken worden gemonteerd.

26 september 2020 - Crowdfunding doel bereikt!

Vandaag zijn we het streefbedrag van 3500 euro gepasseerd op de crowdfunding via de website van het Molenfonds. Hartelijk dank aan alle gulle gevers! Het Prins Bernard Cultuurfonds verdubbelt de opbrengst, zodat we hiermee een belangrijke bijdrage hebben aan de restauratiekosten.

12 september 2020 - Zeer geslaagde kunstmarkt

Op zaterdag 12 september 2020 hebben we een zeer geslaagde kunstmarkt georganiseerd. Een stuk of 10 kunstenaars uit de buurt hebben heel divers werk laten zien. Een deel van de verkoopopbrengsten was bestemd voor restauratie van de molen. Ondanks Corona maatregelen was het een gezellige dag met veel bezoekers. Er is 775 euro opgehaald voor de molen, een prachtig resultaat. Veel dank aan de bezoekers en aan iedereen die meegewerkt heeft!

De Marjannen
29 juli 2020 - Restauratie begonnen

De molenmaker is begonnen met de restauratie van het houtwerk aan de noordzijde (bij het machinehok). De planken bleken erg slecht: forse sporen (en zelfs een groot gat) van waarschijnlijk bonte knaagkever. En uiteraard veel houtworm. Dat was zowel van binnen als van de buitenkant nooit te zien. Het is bewerkt met chemisch afweermiddel. En de ergste plekken zijn opgevuld met nieuw hout. Verder waren de stijlen aan weerskanten van het kozijn ook allebei verrot door lekkages. Die zijn ook vernieuwd. Na 2 dagen zit alles weer op zijn plaats, met nieuwe planken erop. Na de vakantie weer verder ...

23 juni 2020 - Spandoek aan de dijk

Vandaag is een groot spandoek geplaatst aan de dijk om voorbijgangers te attenderen op de restauratie. En natuurlijk om alle sponsoren te bedanken!

29 mei 2020 - Planken geteerd

Twee zaterdagen hebben buurtgenoten uit Marle de nieuwe planken zwart geteerd. In overleg met de molenmaker hebben we een mooi bedrag bespaard door dit zelf te doen. Bovendien was het gezellig samenwerken zo in en rond de molen.

3 april 2020 - Paasactie chocolademolens

Allerlei activiteiten zijn afgelast vanwege Corona, maar de molenaars hebben toch een paasactie bedacht. Er zijn speciale chocolademolens gemaakt en die worden aangeboden aan iedereen in de buurt. Tegen betaling uiteraard want alle kleine beetjes helpen om de restauratie te financieren. De molens zijn gemaakt van biologische fair-trade cacao, en verkrijgbaar in melk, puur en witte chocola. In Marle, Vorchten en Werven worden ze aan de voordeur afgeleverd met in achtneming van minstens 1.5 meter afstand.

17 maart 2020 - Sponsorloop gaat niet door

De sponsorloop voor onze molen, die op zaterdag 4 april gehouden zou worden, gaat vanwege Corona NIET door.

Wij wensen jullie allemaal het beste in deze onzekere situatie. Misschien kan de molen (al of niet op afstand) wat bijdragen aan kalmte en rust. Ook ’s avonds zal de molen de komende weken bijdragen: als letterlijk lichtpunt.

22 september 2019 - Feestelijke ingebruikname Ruston motor

Met een klein feestje is de gereviseerde Ruston motor weer in gebruik gesteld.