Over molen de Vlijt
Molen De Vlijt is oorspronkelijk in 1871 gebouwd als oliemolen te Leeuwarden. In 1887 is de molen verplaatst naar Marle en voorzien van een maalinrichting voor granen. Het is een achtkantige stellingmolen. De vlucht (het wiekenkruis) bestaat uit 2 stalen roedes met elk 2 wieken. Elke roede heeft een lengte van 23,50 meter. De stelling bevindt zich ongeveer 8 meter boven maaiveld. Boven de begane grond bevinden zich 4 verdiepingen, van onder naar boven: maalzolder, steenzolder, luizolder, kapzolder.
Op de maalzolder bevinden zich de meelpijpen: hier wordt het gemalen graan opgevangen in zakken. Het eigenlijke maalwerk gebeurt een verdieping hoger op de steenzolder. Daar zijn 2 koppels maalstenen die door de wind aangedreven worden. Op de begane grond staat in een aparte ruimte een Ruston dieselmotor uit 1934. Deze is later geinstalleerd in combinatie met een 3e koppel maalstenen. Als er te weinig wind stond, kon er met behulp van deze motor toch gemalen worden.
Vanaf de dijk gezien is links tegen de molen een houten schuur gebouwd. Het voorste gedeelte werd het 'koekenhok' genoemd. Hier werden de lijnzaadkoeken opgeslagen, die vermoedelijk uit een naburige oliemolen kwamen. Met behulp van de koekenbreker werden de koeken vermalen tot veevoer. Het onderachtkant van de molen (de zwart geteerde planken) en de stenen schuur achter de molen zijn in 2020 gerestaureerd.
Sinds 1990 is de molen ondergebracht bij Stichting De Wijhese Molen. Het kleine buurtschap Marle is in het trotse bezit van 2 gediplomeerde molenaars: Kees van Bunningen en Gerrit van der Hoef. Als enthousiaste vrijwilligers beheren zij de molen en zorgen ze ervoor dat hij regelmatig draait. Als het toegangshek open is en de molen is in bedrijf, dan bent u welkom!
September 2021 hebben we een boek uitgebracht met veel fotomateriaal en het complete verhaal over molen De Vlijt: geschiedenis, achtergronden, techniek, vroegere en huidige molenaars, verhalen, molentermen etcetera. Een mooi en informatief boek, zeker aan te raden voor iedereen die zich verbonden voelt met de molen in Marle. Klik hier voor meer info over het boek en hoe te bestellen.
Of bekijk de film die vanuit een drone is gemaakt van molen en omgeving.